991bfb896399dab2f6d10b127ce0be86

joi, 25 ianuarie 2018

Pana de aer



Pana de aer
O defecţiune cat se poate de normal intalnită la bicicletă. Cauzele penei de aer sunt multiple iar remedierea este destul de graoaie si de cele mai multe ori poate dura destul de mult daca nu avem instrumentarul necesar. Aşadar cauzele aparitiei penei ar fi urmatoarele:
1. lovirea cauciucului - lovirea prin cauciuc  a camerei poate interveni de cele mai multe ori cand roataq nu are presiune corespunzatoare. cand avem o viteza mare si luam o groapa mai mare , sau chiar viteze mici si urcam necorespunzator o bordură. De asemenea circulaţia pe bicicletă cand roata este pe pana poate duce la deteriorarea completă a camerei.De cele mai multe ori această cauză se numeste ciupirea camerei si provoaca o taiere , uneori chiar dubla (cele doua buze ale gentii) fiind destul destul de greu de remediat.De cele mai multe ori petecul necesar este de mari dimensiuni si e necesara o mare atentie la remediere.
2.Gaurire cu obiecte straine- in aceste cazuri , anumite obiecte straine pot cauza pana de aer, cum ar fi: pioneze, cuite, cioburi de sticla, stanca ,sau orice alte obiecte care pot perfora cauciucul. Daca in primul caz nu se prea are in vedere constructia/uzura cauciucului, in cel de al doilea caz , in care obiectele straine afecteaza pana cauciucul poarta o mare responsabilitate. Dacă cauciucul este unul slik cauza de a se produce pana este mai mare. De asemenea uzura  cauciucului poate determina o pană. O roată cu un cauciuc mai uzat este mai predispusă la pană de aer. E important ca presiunea in roti sa fie una cat se poate de corectă .Presiunea scazuta in roata poate cauza fisuri in jurul ventilului. Practic janta , prin pedalare forţeaza rotirea cauciucului , care la randul sau forteaza rotirea camerei. Daca presiunea nu este corectă, contactul dintre jantă si cauciuc nu este eficient.
3. Gaurirea cu spitele. O alta latura care poate provoca pana de aer este , perforarea camerei cu spitele. Dupa cum bine stim , majoritatea rotilor sunt compuse din spite care infiletate pe jantă creaza legatura dintre butuc si jantă. Puţine sunt cazurile cînd o spiţă poate crea o pană si ţin mai mult de o construcţie cat mai eficientă a roţii. Remedierea unei pene , poate fi remediată clasic cu petece smirghel şi adesiv şi este nevoie si de doua leviere. In calcul nu am luat rotile cu cauciuc care nu necesita camera (baieu) sau camera (slime).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu