991bfb896399dab2f6d10b127ce0be86

joi, 25 ianuarie 2018

elemente desprinse din reguli



elemente desprinse din reguli
Bicicleta– vehiculul prevazut cu doua roti, propulsat exclusiv prin forta musculară, cu ajutorul pedalelor sau manivelelor;
pista pentru biciclete – subdiviziunea parţii carosabile, a trotuarului ori a acostamentului sau pista separată de drum, special amenajată, semnalizata si marcată corespunzator, destinată numai circulatiei bicicletelor si mopedelor;
Art.12. - (1) Pentru a circula pe drumurile publice, vehiculele, cu exceptia celor trase sau împinse cu mâna si a bicicletelor, trebuie sa fie înmatriculate ori înregistrate, dupa caz, si să poarte placuţe cu numarul de înmatriculare sau de înregistrare, cu forme, dimensiuni si continut prevăzute de standardele în vigoare.
Art.41 (3) Dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinata circulaţiei bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă..
Art.53. - Autoritatile publice locale, cu autorizaţia administratorului drumului public si cu avizul poliţiei rutiere sau la solicitarea acesteia, sunt obligate să ia măsuri pentru realizarea de amenajari rutiere destinate circulatiei pietonilor, biciclistilor, vehiculelor cu tractiune animala si calmarii traficului, semnalizate corespunzator, în apropierea unitaţilor de învăţământ, pieţelor, târgurilor, spitalelor, precum si în zonele cu risc sporit de accidente.
Art.63 (5) Vehiculul oprit sau stationat pe partea carosabila trebuie asezat lânga si în paralel cu marginea acesteia, pe un singur rând, daca printr-un alt mijloc de semnalizare nu se dispune altfel. Motocicletele fara atas, mopedele si bicicletele pot fi oprite sau stationate si câte doua, una lânga alta.
Art.70 (2) Pentru a conduce o bicicleta pe drumurile publice, conducatorul acesteia trebuie sa aiba vârsta de cel putin 14 ani.
(3) Bicicletele si mopedele care circula pe drumurile publice trebuie sa fie echipate cu mijloace de iluminare si dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisa circulatia acestora pe timp de noapte fara aceste mijloace si dispozitive în stare de functionare.
Art. 73. - Regulile privind circulatia pe drumurile publice a bicicletelor, vehiculelor cu tractiune animala, a conducatorilor de coloane militare, cortegii, grupuri organizate, precum si de animale se stabilesc prin regulament.
Art.74. - (1) Pe autostrazi este interzisa circulatia pietonilor, a autovehiculelor cu gabarite sau mase depasite fara autorizatie speciala de transport eliberata de administratorul drumului public, conform reglementarilor în vigoare, a vehiculelor cu tractiune animala, a animalelor, a vehiculelor trase sau împinse cu mâna, a bicicletelor si mopedelor, a tractoarelor si masinilor autopropulsate pentru lucrari agricole, precum si a vehiculelor care, prin constructie sau din alte cauze, nu pot depasi viteza de 50 km/h.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu